Starters opgelet! Dit verandert er voor jou in 2024

We blikken terug op een turbulent jaar voor de woningmarkt, waarin voortdurende prijsstijgingen en een ongekend hoge vraag de hoofdrol speelden. Maar als er één ding is dat onveranderd blijft, is het wel het feit dat de woningmarkt voortdurend in beweging is. Ook in 2024 staan er aanzienlijke veranderingen te wachten, zeker met betrekking tot de leennormen voor hypothecair krediet. In dit blogartikel bespreken we graag de aanstaande ontwikkelingen met jullie!

Meer kans op vrijstelling overdrachtsbelasting

Voor starters beginnen we met een gunstige verandering: er is nu een grotere kans op vrijstelling van overdrachtsbelasting. Voorheen gold deze vrijstelling voor woningen onder de 440.000 euro. In 2024 wordt dit bedrag verhoogd naar 510.000 euro. Als de kosten van je eerste koopwoning dus onder dit bedrag vallen, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt echter alleen als je maximaal 35 jaar oud bent en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze startersvrijstelling.

Hulp bij verduurzamen

Tegenwoordig worden we ons steeds bewuster van het milieu en de natuur. Daarom is duurzaamheid voor huizenkopers een steeds belangrijkere overweging tijdens de zoektocht naar een woning. Stel dat je jouw droomwoning hebt gevonden, maar deze is slecht geïsoleerd. Het wordt nu mogelijk om extra te lenen met als doel je huis te verduurzamen. Hierbij geldt: hoe lager het energielabel, hoe hoger het extra leenbedrag.

Afscheid nemen van ‘jubelton’

Een paar jaar geleden was er de ‘jubelton’, waarmee ouders met vermogen belastingvrij 100.000 euro aan hun kinderen konden schenken. In 2023 namen we al afscheid van deze regeling, waarbij het belastingvrije bedrag werd verlaagd naar 28.947 euro. In 2024 is deze belastingvrije schenking volledig afgeschaft. Geen zorgen, ouders kunnen nog steeds een bepaald bedrag schenken, maar de ontvanger moet dan wel schenkingsbelasting betalen.

Studieschuld wordt anders bekeken

Studieschuld is tegenwoordig niet zo gek meer. Veel (oud)-studenten worden geconfronteerd met aanzienlijke schuldbedragen, die het kopen van een eerste woning kunnen bemoeilijken. Tot voor kort beoordeelden hypotheekverstrekkers de aanvraag op basis van het oorspronkelijke schuldbedrag, zelfs als er al een deel was afgelost. In het nieuwe jaar wordt er anders naar gekeken. Geldverstrekkers moeten nu het openstaande bedrag van je lening als uitgangspunt nemen. Als je dus bezig bent met aflossen, heeft dat een positief effect op je hypotheekaanvraag!

Advies nodig?

De veranderingen van 2024 kunnen behoorlijk ingewikkeld en uitgebreid zijn. Als je van plan bent je eerste woning te kopen, is het begrijpelijk dat je mogelijk nog niet volledig op de hoogte bent van alle details. Bij Zicht Makelaars staan wij voor je klaar om je te helpen. Wij geven graag professioneel advies als makelaar in omgeving Alkmaar en kunnen ook verder ondersteunen bij het aankopen van je droomwoning. Benieuwd? Neem gerust contact op met ons!

Zicht Makelaars - Logo Symbol White

Contact

Geestersingel 68
1815 BB Alkmaar

072 - 711 27 40
[email protected]

Social

fundawonen-logo
NVM Makelaar - Zicht Makelaars Alkmaar
nwwi_logo_rgb
move_nl_logo_rgb
Move.nl login
×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat we niet altijd direct kunnen reageren.

×