Een lagere rente op je huidige hypotheek? Zo doe je dat!

De afgelopen jaren is het niet bepaald stil geweest op de woningmarkt. Veel vraag en weinig aanbod zorgde ervoor dat de huizenprijzen stegen en de hypotheekrente stond langere tijd historisch laag. Wanneer je je hypotheek jaren geleden hebt afgesloten tegen een hogere rente en je bent niet voornemens je huis te verkopen, dan zou je denken dat je weinig hebt aan deze informatie.

Toch kun jij als woningeigenaar gebruik maken van deze situatie, ook wanneer je je huis niet verkoopt. En dat is eigenlijk heel simpel: door je huis (opnieuw) te laten taxeren. Blijkt dan dat jouw woning meer waard is geworden (en die kans is in de huidige woningmarkt heel groot), dan kom jij wellicht in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. Zonder je hypotheek te hoeven ‘openbreken’, tegen slechts de kosten van het taxatierapport. 

De risico-opslag van een hypotheek

Hypotheekrente bestaat uit twee delen: de basisrente en de risico-opslag. Samen vormen ze de rente die jij als woningeigenaar over je hypotheek betaalt. De risico-opslag biedt de hypotheekverstrekker een bepaalde vorm van garantie om bijvoorbeeld uit de kosten te kunnen komen wanneer een huiseigenaar de hypotheek niet (volledig) kan aflossen, of bij een gedwongen verkoop. Bij een hypotheek die ten opzichte van de woningwaarde vrij hoog is, wordt vrijwel altijd een risico-opslag bovenop de basisrente gerekend. En ook geldt: hoe hoger dit risico, hoe hoger de opslag. 

Risico-opslag verlagen

Heb jij je hypotheek langere tijd geleden afgesloten en is de waarde van je woning gestegen, dan kan die risico-opslag dus omlaag. Dit geldt ook wanneer je al flink hebt afgelost op je hypotheek. Met andere woorden, in dergelijke gevallen loopt de hypotheekverstrekker minder risico en dat kan dus een lagere rente tot gevolg hebben. En dat kan jou weer honderden euro’s per jaar opleveren! 

Uitzondering hierop zijn hypotheken die met de Nationale Hypotheek Garantie zijn afgesloten; deze kennen geen risico-opslag. Ook zal voor bankspaarhypotheken een lagere rente meestal geen voordeel opleveren. Voor dit laatste zou je eerst een berekening door je adviseur kunnen laten maken om zeker te weten of je kunt profiteren van een lagere rente.

Een taxatierapport laten maken

Denk jij dat je woning in waarde is gestegen en wil je daarmee je hypotheekrente verlagen? Maak dan een afspraak met Zicht Makelaars voor een taxatie van je woning. Wij maken graag tijd vrij om je te voorzien van alle essentiële informatie wat betreft het maken van een taxatierapport. En uiteraard voeren wij dit als Meester Register-taxateur graag voor je uit. En nog een extra voordeel: de kosten van een taxatierapport zijn fiscaal aftrekbaar! 

Wat houdt zo’n taxatie in?

Het taxeren van een woning is niets minder dan een objectieve waardebepaling. Een hypotheekverstrekker zal bij een verzoek tot renteverlaging echter meer willen dan alleen het benoemen van de huidige waarde van de woning. Een formeel taxatierapport is meestal nodig, omdat daar uitgebreidere informatie over de woning in staat, zoals:

  • De staat van onderhoud
  • Algemene omschrijving van de woning en diens omgeving
  • Eventuele bijzonderheden, zoals asbest of andere verontreiniging
  • De bepaalde huidige waarde van de woning
  • En uiteraard een onderbouwing van die waardebepaling

Met een taxatierapport, uitgevoerd en opgesteld door de Meester Register taxateur van Zicht Makelaars, kun je vervolgens bij je hypotheekverstrekker een aanvraag doen om de rente te verlagen.

Maar mijn woning heeft toch een WOZ-waarde?

Iedere woningeigenaar krijgt te maken met een WOZ-aanslag waarop de waarde van de woning staat vermeld. De WOZ-waarde wordt door de gemeente gebruikt om de hoogte van de OZB (onroerende zaak belasting) vast te stellen. Daarnaast wordt de WOZ-waarde door de Belastingdienst gebruikt voor de inkomsten-, vennootschaps-, schenk- en erfbelasting. En tot slot gebruiken de waterschappen de WOZ-waarde voor de waterheffingen. 

De WOZ-waarde van een huis is echter niet per se gelijk aan de taxatiewaarde. Sterker nog, in de meeste gevallen (en zeker in de huidige woningmarkt) zullen die waardes van elkaar verschillen. De WOZ-waarde wordt namelijk altijd bepaald op 1 januari van het voorgaande jaar, de zogenaamde waardepeildatum. De WOZ-waarde is dus het bedrag dat de woning op die datum zou moeten opbrengen. Hiervoor is geen taxatie nodig, maar wordt er slechts gekeken naar de marktwaarde op de peildatum. 

Een voorbeeld:

Wanneer jouw woning op 1 januari 2021 een WOZ-waarde heeft van bijvoorbeeld € 349.000, dan kan het dus zomaar zijn dat er in het taxatierapport dat je nú laat opmaken een veel hogere waarde wordt genoemd. En dat is dus gunstig voor het verlagen van je hypotheekrente!

De stappen die je zet naar een lagere hypotheekrente

Wil jij ook weten of je in aanmerking komt voor het verlagen van je hypotheekrente? Zet dan de eerste stap en kijk even goed wat voor hypotheek je hebt. Met een hypotheek met NHG kom je zoals eerder gemeld dus niet in aanmerking, maar andere hypotheken maken wel grote kans op dit mooie voordeel. Vervolgens neem je contact op met Zicht Makelaars voor een vrijblijvend advies en wanneer hieruit jouw rentevoordelen dusdanig interessant blijken te zijn, kun je door Zicht makelaars, dé makelaar in Alkmaar, een taxatie laten uitvoeren en het taxatierapport laten opmaken. Hiermee kun je de volgende stap zetten: je legt het taxatierapport voor aan je hypotheekverstrekker met het verzoek om verlaging van de hypotheekrente c.q. risico-opslag. Krijg je groen licht? Dan kun je gaan besparen, tot honderden euro’s per jaar. 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag!

Zicht Makelaars - Logo Symbol White

Contact

Geestersingel 68
1815 BB Alkmaar

072 - 711 27 40
[email protected]

Social

fundawonen-logo
NVM Makelaar - Zicht Makelaars Alkmaar
nwwi_logo_rgb
move_nl_logo_rgb
Move.nl login
×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat we niet altijd direct kunnen reageren.

×