Wonen aan het water? Hier moet je op letten!

Als je de kans hebt om te mogen wonen aan het water in Alkmaar en omgeving, is dit een kans die je niet kunt laten schieten. Want wat is er heerlijker dan wakker worden met het gekabbel van het water en het gekwaak van kikkers en eenden? Je kopje koffie drinken op je eigen steiger of vlonder, waar je sloepje ligt aangemeerd, starend over het water en mijmerend over het goede leven.

Maar wacht even…

Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar voordat het zover is en je op je eigen steiger c.q. vlonder kunt zitten, is het wel slim om even uit te zoeken of je nog ergens rekening mee moet houden voordat je die eerste paal de grond in slaat. Er zitten namelijk wel wat voorwaarden aan die gesteld worden door het HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier).

Algemene voorwaarden

Allereerst zijn er de algemene voorwaarden. Dit houdt in dat er langs primaire waterkeringen en rietoevers geen steigers zijn toegestaan. Langs rietoevers worden in een aantal situaties wel afmeerconstructies toegestaan. Meer informatie over wat voor afmeerconstructies er wel zijn toegestaan en aan welke voorwaarden je moet voldoen vind je hier.

Verdere regels

Verder moet je voldoen aan een aantal regels. Als je daaraan voldoet, hoef je alleen maar een melding te doen bij het HHNK. De regels zijn als volgt:

  • Je bent eigenaar van het perceel waar de steiger aan grenst. Ben je geen eigenaar van het perceel? Soms is een afmeerconstructie wel toegestaan.
  • De sloot bevindt zich niet langs een dijk.
  • Er is geen rietkraag aanwezig.
  • Per perceel is één steiger of een ander (drijvend) werk toegestaan.
  • De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter.
  • Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst. Is het water 6 meter of smaller? Dan is er geen ruimte voor een steiger. Is het water breder dan 6 meter? Dan mag in de ruimte die overblijft een steiger worden geplaatst.
  • Let op: de beschikbare ruimte moet worden verdeeld over de eigenaren van beide waterkanten. Een steiger wordt pas toegestaan bij een waterbreedte van minimaal 8 meter. Zie dit filmpje voor de vlog van Stella van het HHNK.
  • Tussen een steiger en een kunstwerk (duiker, stuw, gemaal etc.) zit een afstand van minimaal 6 meter.
  • Tussen de onderkant van de steiger en de hoogst toegepaste waterstand zit een afstand van minimaal 20 cm.

Vergunning

Wanneer je toch niet aan alle eisen kan voldoen, is het raadzaam om te checken of door middel van een vergunning toch die zeer gewenste steiger mag plaatsen. Voor het behandelen van de vergunningaanvraag worden kosten in rekening gebracht, oftewel leges. Voor het plaatsen of wijzigen van een steiger geldt een vast tarief.

Even geduld

En nu wil je natuurlijk ook zicht hebben op hoelang het dan duurt voordat je eindelijk antwoord krijgt op je melding of vergunningsaanvraag. Vergunningsaanvragen worden binnen 8 weken afgehandeld. Tenzij er aanvullende informatie nodig is, dan kan het langer duren dan 8 weken voordat je je felbegeerde vergunning in handen hebt.

Duurzaamheid

Natuurlijk moet je ook oog hebben voor het duurzaamheidsaspect. Je mag namelijk niet zomaar ieder type materiaal gebruiken voor de bouw van de steiger. Dit heeft te maken met het feit dat sommige materialen het water vervuilen. Stel je voor, heb je net een prachtige steiger gebouwd met bloed, zweet en tranen en vervolgens zie je een paar weken later allemaal dode vissen drijven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Check daarom bij de aankoop van je materiaal of dit geschikt is voor de bouw in water.

Tijd om te genieten!

Nu je dit weet en zaken hebt uitgezocht, kun je actie ondernemen. Zodat jij straks vanuit je huis aan het water in het mooie Alkmaar kan rondvaren. Een slinger aan de bel kunt geven voor een ijsje bij de Mient. Of je vaart door naar De Koning en hangt daar aan de bel om een biertje halen. Aanmeren bij het Waagplein en daar nog tot laat in je boot van het zonnetje genieten, onderwijl naar de terrassen kijken, nippend van je eigen meegebrachte wijntje. En hoe leuk is het wanneer je kinderen opgroeien in een huis aan het water? Zomers vanaf de steiger lekker gaan suppen, zwemmen of vissen. En in de winter de schaatsen onderbinden en gaan!

Wij helpen verder

Voor nu hopen wij dat we je in ieder geval weer wat verder op weg hebben geholpen met de vraagstukken rondom het aanleggen van een steiger. En mocht je nog niet aan het water wonen, maar heb je wel die wens? Uiteraard kunnen wij van Zicht Makelaars als dé makelaar in Alkmaar je helpen bij je zoektocht naar zo’n idyllische plek. Neem contact met ons op!

Zicht Makelaars - Logo Symbol White

Contact

Geestersingel 68
1815 BB Alkmaar

072 - 711 27 40
[email protected]

Social

fundawonen-logo
NVM Makelaar - Zicht Makelaars Alkmaar
nwwi_logo_rgb
move_nl_logo_rgb
Move.nl login
×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat we niet altijd direct kunnen reageren.

×