Verstandig kopen, slim verkopen. Wat doe je eerst?

Moest je een paar maanden geleden nog flink overbieden op de vraagprijs, nu zien we dat deze trend langzaam aan het afnemen is. De druk gaat een beetje van de ketel, lijkt het. Maar de vraag blijft: is het nu het beste om eerst je huis te verkopen, voordat je een nieuwe woning aankoopt, of kun je dat beter andersom doen?

Elke situatie is voor iedereen anders en dat maakt dat het antwoord op die vraag niet eenduidig is. Er bestaat dus geen standaard advies; alles hangt af van iemands situatie, de staat van de woningen, de ligging ervan, de waardes, budget, et cetera. Zicht Makelaars kan dit allemaal voor je in kaart brengen als je verstandig wilt kopen en slim wilt verkopen. Er is één gemene deler: iedereen die wil verkopen en opnieuw aankopen, wil zo weinig mogelijk risico lopen. 

Tijd is gunstig, locatie is key

De krapte op de woningmarkt zet nog steeds door. Dat betekent dat er weinig aanbod en veel vraag is. Maar we zien wel dat woningen tegenwoordig weer wat langer te koop staan ten opzichte van de periode hiervoor. Daarnaast is het niet meer per definitie zo dat je de vraagprijs moet overbieden om maar enigszins in aanmerking voor koop te komen. En dat is gunstig voor wie een nieuwe woning zoekt. Tijd is geld, maar tijd kan voor veel potentiële kopers op de huidige woningmarkt ook heel erg welkom zijn. Wil je jouw tussenwoning verkopen in de binnenstad en een huis met ruimte in het noorden van Nederland aankopen, dan zijn de locaties doorslaggevend voor de volgorde waarin je dit doet. 

Eerst kopen, dan verkopen

Voorheen was het eerder regel dan uitzondering om eerst de nieuwe woning te kopen en daarna de huidige woning te verkopen. In de veranderende markt van nu is deze tendens aan het omslaan, maar er zijn nog genoeg voordelen voor eerst kopen en dan verkopen. Zo zijn de prijzen weer iets aan het dalen, wat maakt dat je nieuwe woning relatief prijsgunstiger kan zijn.

Eerst kopen, dan verkopen kan vanuit verschillende motivaties komen. Stel, je komt jouw droomwoning tegen en je huidige woning is nog niet verkocht. Deze droomwoning ligt in een gewilde buurt en de kans dat deze dus snel verkocht wordt, is groot. Dan is eerst kopen een logische keuze. Het is daarbij wel belangrijk dat je onderzoekt of jouw huidige woning ook snel verkocht zal kunnen worden; is dat niet zo, dan kun je tijdelijk met dubbele maandlasten te maken krijgen. 

Financiële ruimte is uiteraard altijd een voordeel. Hiermee kun je dubbele maandlasten tijdelijk dragen en je kunt indien gewenst een lager bod op je huidige woning accepteren. De optie om eerst te kopen en daarna te verkopen is dus zeker het overwegen waard.

Voor- en nadelen van eerst verkopen

Je huidige woning eerst verkopen en daarna je nieuwe woning aankopen heeft verschillende voor- en nadelen. Wanneer je je woning snel verkocht krijgt, dan heb je de financiële middelen voor aankoop al grotendeels voor elkaar. De overwaarde kun je dan in de nieuw aan te kopen woning stoppen en je zult niet te maken krijgen met dubbele maandlasten. 

Maar wat als je woning al is verkocht en je hebt nog geen ander huis? Het aanbod aan woningen op de markt is nog steeds laag,  dus eerst verkopen kan betekenen dat je niet zo snel de woning vindt die voor jou is bedoeld. Een tijdelijke oplossing is dan nodig ter overbrugging. Helaas is ook het aanbod aan huurwoningen beperkt en dat maakt dat eerst verkopen een flink nadeel kan zijn. 

Situatie-afhankelijk

In sommige situaties geldt dat er geen andere keuze overblijft dan eerst kopen. Denk aan bijvoorbeeld een scheiding, gezondheidsproblemen of financiële problemen. Een andere woning kopen is dan de eerste prioriteit, zodat er woonzekerheid is voor de nabije toekomst. Maar ook hier geldt dat alles afhangt van ieders persoonlijke en financiële mogelijkheden. Zo kan eerst verkopen in dergelijke situaties óók de beste optie zijn, bijvoorbeeld omdat er direct financiële draagkracht nodig is. Voor alle omstandigheden geldt dat je goed moet kijken naar de actuele stand van zaken op de woningmarkt. Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn je wensen? En hoe verhoudt zich dit tot het aanbod?

Overbieden nog steeds actueel

Ondanks de veranderingen in de woningmarkt, is het aanbod aan woningen nog steeds beperkt. We zien op populaire locaties dat de huizen als warme broodjes over de toonbank gaan. Woningen die goed onderhouden, instapklaar en keurig afgewerkt zijn, zijn nog steeds bijzonder gewild. Overbieden is bij dit soort woningen dus nog steeds aan de orde. Daarentegen zien we ook dat woningen op minder gewilde locaties weer langer te koop staan. En dat maakt bijvoorbeeld het onderhandelen bij aankoop weer wat eenvoudiger. 

De woningmarkt blijft aan verandering onderhevig en dat betekent dat risico’s altijd aanwezig zijn, of je nu eerst verkoopt of eerst koopt. Om die risico’s zo laag mogelijk te houden, is het verstandig om je wensen en mogelijkheden voor zowel verkoop als aankoop zo helder mogelijk te krijgen. Wat nu precies verstandig en slim is, is voor iedereen anders. 

Wat Zicht Makelaars hierin voor je kan betekenen

Zicht Makelaars helpt je bij verstandig kopen en slim verkopen. Wij maken de risico’s en kansen inzichtelijk. We zitten bovenop de woningmarkt en zijn daarom als eerste op de hoogte van het nieuwste aanbod, de vraag per regio en de prijzen. Samen met jou kijken we wat in jouw situatie de meest verstandige optie is. Wat worden je kosten, hoe groot is het risico op dubbele maandlasten, wat gaat je huidige woning opleveren? Zicht Makelaars als dé makelaar in Alkmaar brengt alles voor je in kaart met een helder, onderbouwd en eerlijk advies. Heb je hier behoefte aan? Neem contact met ons op; we helpen je graag.

Zicht Makelaars - Logo Symbol White

Contact

Geestersingel 68
1815 BB Alkmaar

072 - 711 27 40
[email protected]

Social

fundawonen-logo
NVM Makelaar - Zicht Makelaars Alkmaar
nwwi_logo_rgb
move_nl_logo_rgb
Move.nl login
×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat we niet altijd direct kunnen reageren.

×